Lakers’ın Rockets’ı Domine Etmesi İçin Gerekenler (Part 1)

Los Angeles Lakers, 2. turda Houston Rockets ile karşı karşıya gelecek. Bu yazıda bu eşlemede Lakers’ın Houston’a karşı hücum ve savunmada neler yapması gerektiğini değerlendireceğiz.

İlk soru çok klasik, Lakers uzunlarıyla mı sahada kalmalı, yoksa kısa beşle mi oynamalı? Saatlerce maç videosu ve data analizi yaptıktan sonra, uzunlarıyla oynaması gerektiğini düşünüyorum ve Lakers’ın da serinin başında böyle başlayacağını tahmin ediyorum.

Video analizi:

Lakers uzun beşlerle oynayarak belli başlı avantajlar kazanabilir:

1-Rockets’ı çemberden uzaklaştırıp, onların en etkili hücum silahını elinden almak.

2-Ribauntları domine etmek.

3-İnanması güç olsa da, “spacing” kalitesi artışı.

Lakers genelde taktiksel olarak değil de, rakibin kısalmasına cevap olarak kısalırken kısa beşlerin getirdiği pek çok avantajdan da mahrum kalıyor. Oyuncuların yetenekleri ve takımın taktiksel özellikleri, Rockets’ı da işin içine katınca, takımın potansiyelini kısıtlıyor.

Hesaba bir de OKC’nin Lakers kadar iyi atlet ve çember savunucu olmayan uzunlarıyla Rockets’a çıkardığı problemleri hesaba katınca bu taktik daha da anlamlı gözüküyor. Hücumda Adams gibi ligin en kötü sırtı dönük skorerlerinden birinin post’tan pozisyon başına 1.1 sayı çıkarmış olması, 5 ve 6. maçlarda neredeyse sıçramadan aldığı 8 ile 9 hücum ribaundu ve buna rağmen buradaki avantajını sonuna kadar kullanmaya çalışmaması, Lakers’ın buradan çok daha fazla avantaj sağlama ihtimali olduğunu gösteriyor.

Adams-Noel-Gallinari üçlüsü yerine Davis-Howard-McGee üçlüsünü koyduğumuzda bu fırsatların daha da fazla kullanılıp kullanılamayacağını görebileceğiz. Bu yüzden Lakers uzunlarıyla sahada kalarak da Rockets’ı domine etme fırsatına sahip.

Ama sadece sözlerime inanmanız gerekmiyor, şimdi biraz da detaylı inceleme yapalım.

Bu arada hayır, Kuzma ve Morris uzun kategorisine girmiyor. Morris’in pota altı savunma istatistiklerine bakarsak durumu çok net görebiliriz (Bu istatistik Morris’in savunma performansını 500 dakikadan fazla oynamış uzunlarla karşılaştırıp puanlıyor).

Kuzma’nın durumu da pek farklı değil.

ROCKETS’IN HÜCUM PLANI

TERS EŞLEŞME KOVALAMA

İlk dersimiz, Rockets istediği eşleşmeyi öyle ya da böyle bulacak. İnatlaşmayı deneyebilirsiniz ama bir şekilde bunu yapacaklar. %95 ihtimalle de bunu perde üzerinden yapacaklar, çünkü:

  • Eğer savunan uzun tepeye çıkarsa veya ikili sıkıştırma gelirse, kolay bir pas ile 4’e 3 yaratılabilir.
  • Eğer uzun tepeye çıkmazsa, Harden için dribbling üzerinden boş bir üçlük pozisyonu yaratılmış olur. Eğer toplu oyuncu Westbrook ise uzunun yükselmesine gerek yok ama genelde bu planı Harden ile uyguluyorlar.

Ama bazen takımlar Houston’ın sistemi ile inatlaşabiliyor, ki Thunder ilk turda bunu yaptı ve Rockets bu sefer daha yaratıcı şekillerde ters eşleşme yaratıyor.

1- Harden’ın Jeff Green’e perdeye gelmesi (Harden perde yapıp toplu oyuncunun savunmacısını kilitleme konusunda gerçekten çok iyi).

2- Perdeyi üçlük çizgisinin çok daha dışında yapıp, toplu oyuncunun hız alarak potaya gittiği ve savunmayı toplu oyuncuyu durdurmak için switch yapmaya veya potaya kadar gitmesine izin vermeye zorlama.

3- Perdeden sonra yükselen uzunu daha da dışarıya çıkmaya zorlama.

4- Ters eşleşme bulana kadar tekrar tekrar perde kullanma.

5- Rockets’ın tüm oyuncuları üçlük çizgisinin gerisindeyken Harden’ın topsuz alanda perde yaptığı ve savunmayı yine switch ile boş turnike arasında karar vermeye zorlama.

Analiz videosunda da bahsettiğimiz gibi (eğer hala izlemediyseniz izlemenizi tavsiye ederim), Houston’ın hücumu aynı zamanda rakip uzunun savunmada durduğu pozisyonu da manipüle ederek Harden ve Westbrook’a çembere giderken boş alan açmak konusunda uzman. Güçlü tarafın köşesi savunması, toplu oyuncu savunması veya tepedeki oyuncunun savunması da bu hedef noktaları oluyor.

Tek uzunu olan beşlere karşı bu istedikleri savunma düzenini çok daha sık sağlayabiliyorlar, Harden’ın bire bir hücumlarında bunu başarma oranları %63. İki uzunlu beşlere karşı ise bu oran %23’e düşüyor ve aynı zamanda Harden pota altında bir uzun olduğunda bire birlerde şut atmaya çok daha meyilli oluyor.

Harden çembere gitmediğinde, hem pota çevresi efektifliği düşüyor hem çizgiye gitme miktarı azalıyor hem de Rockets rol oyuncuları çok daha az boş üçlük buluyor ve böyle bir senaryo Lakers oyuncularının daha az faul problemine girmesini sağlarken, savunmada da işlerini çok daha kolaylaştıracaktır.

HOUSTON’IN ROL OYUNCULARI

Şimdi de Houston’ın rol oyuncularına bakalım. Rockets üçlük yüzdesinde sezonda 24. sıradaydı. Ve bu yüzde, en çok üçlük deneyen 9 oyuncusundan 5’i, ligdeki oyuncuların %87’sinden daha kolay şutlar bulurken gerçekleşti.

Üçlük Başarısı istatistiğimize baktığımızda, bu istatistik hem şut yüzdesini hem de şut zorluğunu hesaba katıyor, Rockets sadece 4 adet ortalama üstü şutöre sahip. O oyunculardan biri olan McLemore ilk turun son 3 maçında, maç başına ortalama 7 dakika sahada kaldı. Bir diğeri ise Harden ve o da takımın ana yaratıcısı konumunda.

Yani bu demektir ki, Harden’ın penetre edip oradan verdiği paslardan şut bulan 7 oyuncudan sadece 2’si ortalama üstü bir şut performansı sergiliyor.

Harden ve Covington Rockets’ta kötü şut kalitesine rağmen iyi yüzdeyle isabet bulan iki ismi. PJ Tucker ise tüm ligde en kolay üçlükleri bulan oyuncu olmasına rağmen bu şutlarda sadece %35 ile isabet buluyor. Rockets’ın genel olarak şut yüzdesi kötü ve bu yüzdelerle isabet bulmalarını sağlayan en büyük etken de buldukları kolay şutlar. Harden ve Westbrook’un potaya gitmesini engellerseniz bu boş şutları da bulamayacak hale gelirler.

İşin potaya gitme kısmına geldiğimizde ise benzer bir beceriksizliği bu alanda da görüyoruz. Rockets’ın kadrosunda sadece 4 oyuncu dribbling üzerinden potaya gidebilen oyuncular ve bunlardan da sadece 2 tanesi çember etrafında verimli bir şekilde sayı bulmayı başarabiliyor.

Rockets hücumunu durdurmak kolay bir iş değil. Ancak onların çembere gitmesini önlerseniz, hücum verimliliklerinin çok hızlı bir şekilde düşeceğini görebilirsiniz. Ve eğer penetre yolları tıkanırsa, Rockets’ın bire bir yaratıcılık konusunda çok fazla silahı olmadığı için istedikleri şutları bulamayacaklar.

Westbrook ve Harden gibi iki elit yaratıcı dışında, hiçbir oyuncuları tehlikeli birer skorer değiller. Rol oyuncularının en verimli olduğu anlar iste, bu iki oyuncunun deliciliği ile savunmanın dengesini bozduğu anlarda yarattığı fırsatlar ile doğan 4’e 3’ler, hızlı top çevirmeler gibi pozisyonlarda ortaya çıkıyor.

Rol oyuncularının hücum tercihlerine baktığımızda:

-PJ Tucker: Daha çok köşeden forvete veya forvetten köşeye pas vermek, hand-off perdesi yapmak. Tüm sezon çembere giderken dışarı çıkardığı veya çember etrafındaki oyunculara yaptığı asist sayısı 8 (maç başına 0.1 asist).

-Jeff Green: Çoğunlukla basit okumalar üzerinden verilen paslar. Genelde kısa devrilmelerde ilk gördüğü boş adama pas veriyor. Çembere giderken dışarı çıkardığı veya çember etrafındaki bir oyuncuya yaptığı asist sayısı 4 (maç başına <0.1 asist).

-Robert Covington: Genellikle basit okumalar üzerinden verilen paslar. Çembere giderken dışarı çıkardığı veya çember etrafındaki bir oyuncuya yaptığı asist sayısı 3 (maç başına 0.1 asist)

-Danuel House: Diğer oyunculara göre çok daha sık çembere gidip pas çıkaran bir oyuncu. Toplamda 26 adet böyle asisti var (maç başına 0.4 asist).

-Ben McLemore: Genellikle basit okumalar üzerinden verilen paslar. Çembere giderken dışarı çıkardığı veya çember etrafında bir oyuncuya yaptığı asist sayısı 11 (maç başına 0.2 asist)

Toplamda bu beş oyuncunun çembere giderken yaptığı asist sayısı 0.9’un altında.

Harden ve Westbrook dışında bu işi Rockets’ta yapan 3. isim ise Austin Rivers. Ama o da bire bir oynarken pas verme oranında tüm ligde sondan 4. sırada. Potaya gittiğinde genelde şut kullanmayı tercih eden bir oyuncu, takım arkadaşlarını bulmayı değil.

ROTASYON

Çembere gittiği zamanlarda ise Harden, savunmacısının kim olduğundan bağımsız olarak, karşısındakini rahat bir şekilde geçecektir. Dwight Howard, Alex Caruso, LeBron James veya bir başkasının savunması fark etmez.

Ama Harden’ın çembere gitme alışkanlıklarını az çok anlamış bulunmaktayız. Sağ forvetteyken, topu sağına vurarak çembere gitmeyi tercih ediyor. Eğer Lakers’ın sahada iki uzunu varsa bu sefer büyük ihtimalle geriye çekilerek üçlük deneyecek. Peki yine de çembere gitmeye karar verdiğinde Lakers ne yapmalı?

İlk olarak, güçlü tarafın köşe üçlüğünden yardım getirmemeli! Boş köşe üçlüğü savunmanın kesinlikle izin vermemesi gereken bir şut. Yardımın ters taraftaki köşeden gelmesi ve o oyuncunun da bir uzun olması gerekiyor.

Ters köşedeki şutörleri bir uzunla savunma nedenimiz de o oyuncuların bire bir üzerinden savunmacısını geçip potaya gitme ihtimalinin çok düşük olması. Bu yüzden topsuz alanda bol bol switch yapıp oyuncuların yardım getireceği pozisyonlarda kalmasını sağlamaya çalışmak en mantıklısı.

Benzer bir savunma stratejisini Boston’ın Toronto serisinde, başka bir nedenle de olsa yapmasının örneklerini gördük.

Eşleşme ayarlamak için değil de, savunma pozisyonunu korumak için topsuz alanda switch yapmak en mantıklı tercih. Eğer zayıf taraf forvetinde ve köşesinde Houston oyuncuları varsa ve o tarafı savunan iki oyuncudan biri Howard/McGee/Davis üçlüsünden biri ise, çembere yakın olanın bu üçlüden biri olup penetre olduğunda çemberi savunması gerekiyor.

Eğer ters köşeden yardım gelirse ve güçlü tarafın köşesinden yardım gelmezse, Harden’ın penetreden sonra verdiği pasların %95’i ters köşe veya forvete oluyor. Bu çok yeni ve özel bir bilgi değil tabiki. Eğer Davis çemberi kapatmaya inerse(şekildeki 5 numaralı oyuncunun o olduğunu varsayalım), 2 numaralı oyuncu köşeye, 3 numaralı oyuncu ise forvete yardıma gitmeli.

Eğer 3 numaralı oyuncu forvete yardıma gelmez ise, 2 ve 5 numaralı oyuncular boş şut bulana kadar aralarında paslaşmaya devam edecektir. Bu senaryoda eğer pas önce 5 numaraya, oradan 2 numaraya giderse yardıma gelecek hiçbir oyuncu kalmıyor. Ama top dolaşımı önce 2 sonra 5 numaralı oyuncuya şeklinde olursa, 3 numaralı savunmacının yardıma gelme ihtimali biraz daha artıyor.

Aslında basit bir şema olsa da, tüm oyuncuların rakibin planını bilmesini ve birbirleriyle koordineli bir şekilde hareket etmesini gerektiriyor.

Eğer Lakers kısmı bir alan savunması yapıp 2 numaralı savunmacıyı köşe ve forvetteki iki oyuncuyu savunmak için yalnız bırakırsa Rockets kolayca boş şutu bulacaktır. Eğer 2 ve 3 numaralı savunmacılar yardım getirip 1 numaralı savunmacı çember yardımı gelir gelmez Harden’ı bırakıp tepedeki şutörün önüne çıkmazsa, Rockets yine boş şutu rahat bir şekilde bulabilir.

Ben olsam öncelikle Harden topu elinden çıkarana kadar 1 numaralı oyuncunun Harden’ı savunmasını ve ancak Harden ilk pası verdikten sonra tepedeki oyuncuya yardım getirmesini isterdim. Eğer Rockets pas trafiğini çok hızlı bir şekilde yapabilirse o zaman çemberde karşılayacak oyuncuya destek vermesi yerine penetrenin ortasında tepeye yardıma çıkma stratejisine geçerdim. Tabi her hücumda farklı farklı stratejiler ile savunmak da yine iyi bir plan olabilir.

Eğer Davis tepedeki Tucker’ı savunuyorsa, Davis’in çember yakınına inip, köşedeki savunmacıların tepeye ve forvetteki oyunculara kayması, yardım savunması kalitesini arttıracak bir hamle olur ve yine biraz önce konuştuğumuz rotasyonla geri döneriz.

Bu tarz bir savunma sistemi, Lakers oyuncuları savunmayı mükemmel bir şekilde yapmasa bile Rockets’ın aradığı verimli şutları elinden almak için etkili olacaktır. Köşe üçlüklerini boş bırakmadığınız sürece, Rockets’ın bulacağı şutlar tepe üçlükleri olacaktır ve bu da Rockets’ın şut kalitesini ciddi derecede sekteye uğratmaya yetecektir.

Kesinlikle yapılmaması gereken şeylerden biri de toplu oyuncuyu 3 savunmacının takip etmesi. Üç oyuncu Harden’ın üzerine düştüğü zaman pas çıkarması ve boş şutu bulması çok daha rahat oluyor. OKC serisinde bunu sık sık gördük.

Bu savunma stratejisinde Lakers’ın istediği pozisyonda bulunmaması için tek olasılık, bir uzunun toplu oyuncuda ikinci uzunun ise güçlü taraf köşesindeki şutörü savunduğu anlar olacaktır. Eğer Rockets savunma pozisyonlarını bu şekilde manipüle etmeyi başarırsa, Lakers’ın da kendini bu konuda adapte etmesi gerekecektir.


Şuradan çeviri: https://www.bball-index.com/how-the-lakers-can-dominate-the-rockets/