Marc Gasol, Lakers’a Ne Katacak?

Yıllar sonra, Marc Gasol’ün yolu Lakers ile tekrardan kesişti.

2007 NBA Draftı’nda Los Angeles Lakers, 48. sıradan Marc Gasol’ü seçiyor.

13 uzun senenin ardından Marc Gasol sonunda Los Angeles Lakers’a katılıyor.

Tabii ki Marc Gasol, Lakers formasını hiç giyemedi. Drafttan seçilmesinden 6 ay sonra, abi Pau Gasol karşılığında Memphis Grizzlies’a takaslandı.

Marc, o sezonu İspanya’da bitirdi ve takip eden off-season’da Memphis ile imzaladı. Pau ise Lakers ile arka arkaya iki şampiyonluğa koştu.

Memphis’te uzun rotasyonunda Zach Randolph ile oynayarak Marc Gasol kendini geliştirip doğuştan gelen pas yeteneği ve şut özelliğiyle birlikte eski nesil, kaba bir kuvvete sahip oldu. Gasol, Randolph, Tony Allen ve Mike Conley, Memphis’in grit-and-grind döneminde adeta mahşerin dört atlısı gibiydiler.

Ne yazık ki Ric Flair’in aksine Memphis şampiyon olamadı. 2013’te -playofflardaki neredeyse her maçlarının güreş oyunlarına döndüğü sene- konferans finallerine kadar gelmişlerdi.

Yine de, grit-and-grind dönemi bittikten birkaç yıl sonra Marc Gasol bir yüzük kazandı fakat Toronto Raptors formasıyla. Sezon ortasında takasla 2018-19 sezonunda Toronto yolunu tutan Gasol, takıma liderlik edip kulüp tarihinin ilk şampiyonluğunu kazanmada yardımcı olmuştu.

Geçtiğimiz sezon, kupayı koruma maceraları bubble’da kısa sürdükten sonra evine, İspanya’ya dönüp Barcelona ile imzalayacağına ve kariyerine orada nokta koyacağına dair söylentiler çıkmıştı. Bu söylenti kısa süre içinde yok oldu ve hemen sonrasında Marc Gasol, serbest oyuncu piyasasının en çok istenen isimlerinden biri haline geldi.

Şu an ise Lakers onu kaptı.

Bu Lakers’a Nasıl Etki Eder?

Gasol sezonu LeBron James ve Anthony Davis ile birlikte açacak. Geçtiğimiz sezon, maç başına 3.4 denemede %38.5 üçlük isabetiyle takımının en çok isabet bulan ismiydi. Takımın saha içi isabetlerinin neredeyse %20’sinin asistini o yapıyordu, bu durum bir pivot için fazlasıyla dikkat çekici.

Başından sonuna kadar hücuma yön veren Gasol, yüksek postta LeBron James ve Anthony Davis’in yükünü azaltacaktır. Şu anki durumda; LeBron ve AD, Lakers hücumunu su üstünde tutabilmek için muazzam bir enerji sarf etmek zorunda.

Playofflardaki Rajon Rondo ihtimaliyle birlikte kimse hücumda bir şeyler üretme yetisine sahip değildi.

Bu devasa bir şey. LeBron ve AD artık normal sezonda daha az süre alabilecekler ve onlar kenardayken takımın iş yükü daha aydınlık olacak.

Gerçek bir yük yönetimi.

AD’nin L.A.’de kalacağını varsayarsak, Gasol ile birlikte göz kırpma sinerjisine sahip olabilirler, aynı Rondo ile oldukları gibi. Hızlı hücumlarda bir çoban rolü izleyip AD’yi yüksek paslarıyla besleyebilir. Erken hücumda AD, savunmacısını rahatlıkla post-uplarla tıkayabilir. Eğer LeBron ve AD doğrudan çebere atak ederlerse de Marc Gasol, 3 sayı mesafesinde spot-up şutör olarak kullanılabilir.

Toronto, hücumu hem yüksek postta hem de block karşısında sık sık onun üzerinden yürütüyordu. Kesicilerin onun etrafına odaklanmasıyla Gasol; çembere atakta, şutta ve pasta her zaman ve her yerde hazır bir tehditti.

O skyhook…

Eğer Lakers, Montrezl Harrell ile başlamayı seçerse Gasol’ün pasları ikinci beş için de demir atacaktır. Alex Caruso topsuz alanda pası idrak eden bir kesici. Gasol’ün nokta belirleyerek gönderdiği pasları kesmeyi çabucak öğrenecektir.

Dennis Schröder ve Marc Gasol, Lakers’ın ikinci beşi için müthiş bir pack-and-roll tandemi olacaktır. Eğer Kuzma kendi duygularından, hislerinden kurtulabilirse Schröder/Kuzma/Gasol üçlüsü benchten gelip darbeyi vuracaktır.

Eğer rakip pek perimetreye yönelik olmayan bir takım olursa Harrell ve Gasol birlikte başlayabilir. Harrell rakibin uzun forvetlerini savunur, Gasol de rakibin pivotlarını çemberden uzak tutar. Postta bu iki adamla iyi bir sinerji geliştirebilirler. Harrell, AD’nin yaptığı gibi geçiş oyununda adamını tıkayabilir.

Tabii ki hücum biletleri satar, savunma ise şampiyonluk kazandırır. Eğer rakamlara inanacak olursak Gasol hâlâ o savunmaya sahip.

Pozisyon başına bakıldığında geçtiğimiz sezon Toronto, en iyi ikinci savunmaya sahipti. Onların savunmasını en iyi şekilde ‘kaos kontrolü’ ile açıklayabiliriz. Topa baskı uygulayıp ilk fırsattı topu kapıyorlardı. Gasol’ün savunmadaki rolü sadece rakamlarla ölçülemez. Kaosun arkasındaki kontrol Gasol’dü.

Bu önemli. Pivotlar tipik olarak savunmaları çekerler. Harika, elit bir savunmanın farkı pivotun diğer dört oyuncuyu pozisyonlarına konumlandırmasıyla şekillenir. Gasol’ün savunmada pozisyon alma ve iletişim yetenekleri Lakers’a da fazlasıyla hizmet edecektir.

Her ne kadar top üzerine baskı kurup topu kapmada Toronta kadar iyi olmayacak olsalar da Gasol’ün orta mesafedeki şutları durduracak olması sayesinde rakip hücum daha kötü şutlar bulacaktır.

Bu konuda AD de bir o kadar iyi. Onun ve Gasol’ün aynı takımda olması ise… Hiç adil değil.

Her neyse, izin verin beklentileri düşürelim. Lakers, Marc Gasol’ün en iyi halini beklememeli. Memphis’te 35-40 dakika oynayıp bloklar çıkan adam olabiliyordu. Gasol’ün bu versiyonu ise maksimum 25-30 dakika oynayabilir. Lakers’ın aynı zamanda Montrezll Harrell ile imzalaması sayesinde maçı dahi biteremeyebilir.

Peki Toronto’da maçları her zaman tamamlıyor muydu? Pivotta çoğu maçı Ibaka bitiriyordu. Rakibe göre de değişiyordu. Gasol genç, hızlı takımlar karşısında daha az oynayacaktır. Miami Heat, Golden State Warriors gibi.

Gasol, Memphis’te olduğu kadar iyi değil. En azından onunla imzalamak, Ibaka ile imzalayan Clippers ile olan kol yarışında Lakers’ı bir adım önde tutuyor. Yine de, Gasol’ü takıma katmak Lakers’ı arka arkaya şampiyonluk konusunda ağır favori konuma getirdi.

Lakers en son üst üste iki kez şampiyon olduğunda takımda Pau Gasol vardı.


Şuradan çeviri: https://lakeshowlife.com/2020/11/23/los-angeles-lakers-free-agency-marc-gasol/